Att borsta barnens tänder – vad man bör tänka extra på som småbarnsförälder när det kommer till tandhygien

När det kommer till att borsta barnens tänder och sköta deras tandhygien är det några saker som man bör tänka lite extra på. Barnens tänder och tandkött är inte lika tåligt som de vuxnas och bör därför behandlas försiktigt.

Barnens tänder bör, precis som för oss vuxna, borstas två gånger om dagen, morgon och kväll. Tekniken för att borsta barnens tänder skiljer sig inte nämnvärt från hur vi vuxna ska göra förutom att man bör ta det mer varsamt och använda extra mjuka tandborstar. 

Börja längst bak och arbeta dig framåt med lätta gnuggande rörelser. Håll tandborsten i en vinkel mot tanden och tandköttet så att du kommer åt ordentligt. Se till att du inte skadar tandköttet. Lägg extra fokus på att borsta kindtänderna. Dessa är extra känsliga och har många ytor där matrester och annan smuts kan fastna. Skölj sedan en gång och låt barnet gurgla runt fluorvattnet ett tag innan det spottas ut. Viktigt att ni inte sköljer en gång till då mycket av fluorets skyddande effekt då avtar. Var noga med att inte äta eller dricka direkt innan eller efter tandborstningen.

Vi rekommenderar att ni börjar med att borsta barnets tänder så fort den första tanden blir synlig. På detta sätt får tänderna ett tidigt skydd och barnet vänjer sig vid tandborstningen. Barnet behöver sedan hjälp med tandborstningen upp till tio års ålder. Dock kan ni, så fort barnet känner sig redo, inleda tandborstningen med att barnet borstar själv för att träna in rutinen och rörelsen.

Vilken tandkräm?

Se till att du alltid använder fluortandkräm. Fluoret hjälper till att skydda tänderna och skapa bra förutsättningar för en god tandhygien genom hela livet. Barntandkräm från första tanden upp till att barnet är sex år. Sedan är det dags att skaffa vuxentandkräm. För de allra minsta räcker det med ytterst lite tandkräm. Mängden ökar sedan i takt med att tänderna växer och för ett barn som är sex år eller mera gäller det att täcka hela borsten med tandkräm innan borstning. Var även noga med att den fastnar ordentligt på borsten så att inte det lossnar rester som faller ner i handfatet. Efter borstning ska skummet silas genom tänderna för att låta fluoret komma åt så mycket som möjligt runt hela tanden.

Behöver du uppsöka en tandläkare med ditt barn kan vi rekommendera denna klinik på Östermalm.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *