Att tänka på inför bergvärmeinstallationen

En bergvärmeinstallation är en stor investering för en privatperson. Bor man i en villa av normalstorlek får man räkna med det kostar runt 200 000 kronor att få allt sin bergvärme på plats. Då ingår det förberedande borrningarbetet, själva värmepumpen och installationen av den.

Det är ett omfattande arbete på en hög teknisk nivå, och för ”vanliga människor” är det inte helt enkelt att hålla koll på att allt blir rätt. Och blir det fel kan en smart energibesparing istället förvandlas till en tung extrakostnad. För det behöver något direkt tekniskt fel som täcks av de garantier som lämnas utan man kan helt enkelt ha valt fel värmepump för sin bostad.

Här kommer vi att ge några bra tips på saker att tänka på vid en bergvärmeinstallation.

Upphandlingen

Detta kan vara en krånglig process. Som privatperson saknar man ofta den tekniska kompetensen för att göra ett optimalt val och man är helt utlämnad till den information man får från de olika leverantörerna. Och denna information kan vara svår att tillgodogöra sig. Det är mycket att ta in – säkerligen inklusive en hel del säljsnack – och det kan vara svårt att avgöra vilka de viktiga faktorerna är.

Ett bra tips här är att hyra in en oberoende konsult, som är expert på bergvärme och kan hjälpa dig att få en så effektiv uppvärmning av huset som möjligt. Det blir förstås en extrakostnad, men med tanke på vilken stor investering en bergvärmeinstallation är – och hur mycket det kan kosta om något blir fel – är det ofta värt att göra det.

En viktig del i detta är att ha koll på hur bergvärmen fungerar ihop med bostadens befintliga värmesystem, och det är inte alltid man får information kring detta av installatören. Men med hjälp av en inhyrd konsult får man full koll på detta.

Sammanfattningsvis:

  • Med en bra upphandling flyter allt på som det ska efter installationen och bergvärmen blir den smarta investering den var tänkt att vara.

  • Med en dålig upphandling dyker nya kostnader upp titt som tätt efter saker hela tiden måste åtgärdas eller korrigeras och man får svårt att räkna hem de pengar man har lagt ut på bergvärmen.

Värmepumpens storlek

Ska bergvärmen vara så kostnadseffektiv som möjligt måste den vara korrekt dimensionerad – det vill säga i möjligaste man anpassad efter den förväntade förbrukningen.

Det är lätt att tro att det bara är att titta på den tidigare elförbrukningen och gå på det,  men så enkelt är det inte. Den tidigare lösningen kan ha varit inneffektiv och slukat onödigt mycket elektricet. Återigen, en oberoende expert kan hjälpa dig att göra en korrekt bedömning av detta.

Radiatiorena

En värmepump bör inte ge mer än 55 grader i framledningstemperatur, medan äldre system brukar ha en temperatur på 80 grader. Således kan det vara läge att ha större radiatorer.

Det gör investeringskostnaden högre, men å andra sidan är det ofta det bästa sättet att uppnå den besparingseffekt man är ute efter med bergvärmen. Låter man värmepumpen leverera temperaturer som egentligen är för höga uteblir den effekten helt.

Förberedelser är a och o

Detta var alltså några grundläggande tips inför bergvärmeinstallationen. Det finns förstås mycket mer att tänka på och poängen med denna artikel är att folk ska få upp ögonen för vilken omfattande process en intsallation av denna typ är, och att det krävs lite ansträngningar för att allt ska bli rätt. Är man bara beredd att göra det jobbet kan bergvärmen bli en succé!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *