Ritning av trappa

Oavsett om du ska bygga en trappa inomhus, utomhus, på en båt eller till en koja så krävs det planering. För att trappan inte ska rasa ihop så är det viktigt att du gör en tydlig ritning och att du är noggrann. Men det är roligt att bygga en trappa! Det är ett konkret projekt där du verkligen kan se hur det går framåt. För tips och inspiration är Byggatrappa.com värt ett besök.

Många kan nog tro att det är ganska enkelt att bygga en trappa. Det är det inte. Den måste vara stabil och trygg, vilket kräver noggranna planeringar och kunskap. Ska du bygga en trappa och är oerfaren av att bygga trappor rekommenderas det ofta att man tar hjälp av någon erfaren. Det är bra att någon ger dig exakta ritningar för att det ska underlätta arbetet.

Allra bäst är att få/själv skissa fram ritningar som är i storlek 1:1. Då kan du klippa ut de olika bitarna och placera de på materialet som ska användas till trappstegen. Detta gör att du spar en hel del jobb med att mäta och räkna ut rätt skala.

Att bygga en trappa som inte är helt rak är självfallet svårare än att bygga en rak. Samtidigt spar en spiraltrappa eller en vinkeltrappa väldigt mycket plats.

När du gör en ritning för trappan ska du även tänka på att den ska vara säker. Hur breda och långa ska trappstegen vara? Ska trappan användas av barn eller äldre är detta extra viktigt. Tänk till så att den kan användas av alla. Det är jobbigt att ha byggt en trappa som anses osäker eller som du själv inte vill springa upp och ned för.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *