Skyddsvästar räddar liv – men kan vara en falsk trygghet

I takt med att tillgången på vapen i samhället ökar så ökar även behovet av skyddsvästar. Fler och fler grupper i samhället känner sig utsatta och det är inte längre bara inom högriskyrken som polis, militär och livvakt som det är vanligt förekommande med skyddsväst.

Politiker, diplomater och journalister i högriskområden är andra grupper som behöver extra skydd, men dessvärre finns det även allt fler ”vanliga människor” som har detta behov.

Beskyddarverksamhet ett sammhällsproblem

Det är ingen ovanlighet att näringsidkare känner sig tvungna att bära skyddsväst. Det är då ofta fråga om till exempel restaurangägare som vägrar samarbeta med kriminella grupper som kräver pengar för ”beskydd”.

Beskyddarverksamhet är inget nytt fenomen utan detta samhällsproblem har funnits i Sverige (och givetvis i andra länder också) i många år – de kriminella elementen kräver pengar av restaurangägaren för beskydd, det vill säga man garanterar att restaurangen inte kommer att drabbas av rån, inbrott eller skadegörelse. Betalar inte ägaren kommer problemen som ett brev på posten, och det är då personerna som erbjöd beskyddet som orsakat dem.

Klassisk utpressning, helt enkelt, som dock är väldigt svår att bevisa, i många fall för att de drabbade personerna inte vågar vittna mot utpressarna.

Ibland, till exempel i de fall där någon faktiskt vågar vittna, kan det gå längre än bara skadegörelse eller liknande. Det kan bli fråga om personliga hot, och det är då skyddvästen kommer in i bilden. Det blir helt enkelt en extra trygghet för den som är utsatt för utpressningen.

Skyddsväst hjälper bara till viss del

Att bära skyddsväst kan dock delvis vara en falsk trygghet. Till att börja med gäller det att köpa en skyddsväst av hög kvalitet. Men ska man ha en modern skyddsväst i toppskick kostar det förstås en hel del. Det finns en marknad med begagnade skyddvästar, men ska man handla där gäller det att vara försiktig och se till att den väst man köper verkligen hållet måttet. En gammal modell eller en väst fått utstå för mycket våld och slitits ut är inte mycket till skydd. Det kan även vara lockande att ha en skyddväst som inte väger så mycket, men den minskade tyngden blir då.

Hollywood är inte på riktigt

Sedan gäller det förstås att ha rimliga förväntningar på vad en skyddsväst faktiskt klarar av. Dagens västar är både lättare och tåligare än de gamla modellerna, men det finns förstås gränser för vad man kan utstätta dem för.

Har man actionfilmer från Hollywood som förebild lär förväntningarna på skyddsvästen vara långt ifrån realistiska. De sanslösa skottsalvor som hjältarna i dessa blir utsatta för –  och överlever tack vare sin väst – kan ingen skyddsväst klara av i verkligheten.  Men som tur är finns det väl inte alltför många människor som tror att dessa filmer är verkliga.

Prata med en expert på området om olika typer av västar för att hitta en som fyller just dina behov av trygghet och säkerhet. För det råder trots allt ingen tvekan om att de kan vara en livräddare i många situationer.

Bästa tipset: undvik farliga situationer

Avslutningsvis vill vi framhålla att det allra bästa säkerhetstipset givetvis är att hålla sig undan från situationer där man riskerar att bli skjuten eller knivhuggen. Men ibland har man inget val och då är en skyddsväst ett bra alternativ.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *